Pierre Bourdieu, in Pour un mouvement social européen,
Le Monde Diplomatique, juin 1999 — Pages 1, 16 et 17, aussi in Contre-feux 2, Raisons d'agir, 2001, p. 13-23

"L'histoire sociale enseigne qu'il n'y a pas de politique sociale sans un mouvement social capable de l'imposer ( et que ce n'est pas le marché, comme on tente de le faire croire aujourd'hui, mais le mouvement social qui a « civilisé » l'économie de marché, tout en contribuant grandement à son efficacité ). En conséquence, la question, pour tous ceux qui veulent réellement opposer une Europe sociale à une Europe des banques et de la monnaie, flanquée d'une Europe policière et pénitentiaire ( déjà très avancée ) et d'une Europe militaire ( conséquence probable de l'intervention au Kosovo ), est de savoir comment mobiliser les forces capables de parvenir à cette fin et à quelles instances demander ce travail de mobilisation. "


vendredi 18 décembre 2009

Pierre Bourdieu, Distinction. A Social Critique of the Judgement of Taste


Distinction
A Social Critique of the Judgement of Taste


By Pierre Bourdieu

Series: Routledge Classics
Published by: Routledge
Publication Date: 26/02/2010



Présentation de l'éditeur

No judgement of taste is innocent - we are all snobs. Pierre Bourdieu’s Distinction brilliantly illuminates the social pretentions of the middle classes in the modern world, focusing on the tastes and preferences of the French bourgeoisie. First published in 1979, the book is at once a vast ethnography of contemporary France and a dissection of the bourgeois mind.

In the course of everyday life we constantly choose between what we find aesthetically pleasing, and what we consider tacky, merely trendy, or ugly. Taste is not pure. Bourdieu demonstrates that our different aesthetic choices are all distinctions - that is, choices made in opposition to those made by other classes. This fascinating work argues that the social world functions simultaneously as a system of power relations and as a symbolic system in which minute distinctions of taste become the basis for social judgement.



Sommaire

Preface to the English-Language Edition Introduction Part 1: A Social Critique of the Judgement of Taste 1. The Aristocracy of Culture Part 2: The Economy of Practices 2. The Social Space and its Transformations 3. The Habitus and the Space of Life-Styles 4. The Dynamics of Fields Part 3: Class Tastes and Life-Styles 5. The Sense of Distinction 6. Cultural Good Will 7. The Choice of the Necessary 8. Culture and Politics Conclusion: Classes and Classifications Postscript: Towards a ‘Vulgar’ Critique of ‘Pure’ Critiques Appendices Notes Credits Index

http://www.routledge.com/



Édition originale
Pierre Bourdieu
La Distinction
Critique sociale du jugement

1979
http://www.leseditionsdeminuit.eu/f/index.php?sp=liv&livre_id=1954

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