« Je pense que les peuples ont pris conscience du fait qu’ils avaient des intérêts communs et qu’il y avait des intérêts planétaires qui sont liés à l’existence de la terre, des intérêts que l’on pourrait appeler cosmologiques, dans la mesure où ils concernent le monde dans son ensemble ».
Pierre Bourdieu (1992)


dimanche 5 juin 2011

écouter: Lena Brundenius entretien avec Pierre Bourdieu, 1995

Lena Brundenius intervjuar Pierre Bourdieu
Ursprungligen sänt måndagen den 6 februari 1995
OBS 1995-02-06
Lyssna: OBS 1995-02-06: Pierre Bourdieu

"Jag reste till Paris på uppdrag av P1-programmet Studio Europa. Tillsammans med programledaren Sofie Ribbing skulle jag producera en sändning inför det franska kommunalvalet i början av året. Tillställningen ägde rum på det legendariska brasseriet Fouquet's på Champs Elysées med höga politiker och ambassadörer som gäster men själva förarbetet var betydligt mindre glamoröst. På dagarna gjorde vi intervjuer i helt annorlunda miljöer och på kvällarna satt vi på våra hotellrum och klippte ihop dem med hjälp av medhavda avoxar från Radiohuset. Ett av de stora samtalsämnena även i den franska politiken var den förfärliga situationen i Algeriet med ständiga terroristdåd, bilbomber, mord och förföljelser.
Under den här perioden var de intellektuella särskilt utsatta och Pierre Bourdieu hade startat en kommitté till stöd för de förföljda intellektuella i Algeriet. Han svarade omedelbart ja på min förfrågan om en intervju och talade engagerat om kommitténs arbete och om situationen i Algeriet. Men samtalet kom att vara i över en timma och Bourdieu gled så småningom över till att tala om den långa franska traditionen av att de intellektuella tar ställning i politiska frågor, något som han själv i hög grad anslöt sig till. Han upprördes över samtidens förfall med sin starka personfixering och ytlighet och sade sig drömma om ett internationellt nätverk där forskare och journalister kunde bekämpa förenklingarna och stå för de verkligt skarpa analyserna.
Pierre Bourdieu talade med starkt engagemang men ändå lågmält och prestigelöst, helt utan den arrogans som man annars möter hos många franska intellektuella. Han bröt upp för en föreläsning han skulle hålla men hälsade mig välkommen åter. Var det något mer jag ville veta så var det bara att höra av mig igen."
Lena Brundenius

Aucun commentaire: